Botiá, for sustainable packaging

576197_504485612946810_1298467285_nBeing brazilian, I feel proud to get to know that intelligent projects this one from Ybá – Design & Research are getting visibility and success. Ybá develops design projects guided by social-environmental responsibility. Following this responsible values, they come with an extremely clever solution to food packaging In this year’s Milan Design Week, they present Botiá.

English

Botiá is plywood developed with 100% national technology and raw materials. It is made from coconut fiber and fine manioc flour, it is biocompatible, easily degradable and low cost. Easy to mold, it can be used for several purposes. Its main features are firmness, lightness, hydrosolubility, low environmental impact and mechanical resistance. At disposal it can be returned to the factory, because its hydrosolubility allows reuse; it can also be used as a vase to be buried in the ground with no environmental harm. This material was employed in the making of food packaging. With nature’s nests concept in mind the Botiá – nests for food – was created. This line aims at reducing loss that occurs during transportation. With this plywood a hard packaging is created which protects its contents against external impacts. The use of loose fiber inside avoids damages to the food. – Ybá

 

Italiano

Botiá è un agglomerato prodotto con tecnologia e materia prima 100% brasiliana. Composto a base di fibra di cocco e fecola di tapioca, è biocompatibile, di degradazione rapida e a basso costo. Facilmente modellabile, può essere confezionata per diversi scopi. Ha come principali caratteristiche la rigidità, la leggerezza, la solubilità in acqua, il basso impatto ambientale e la resistenza meccanica. Al momento dello smaltimento l’agglomerato può essere restituito alla fabbrica, poiché la solubilità in acqua permette alla fibra di essere riutilizzata, o anche può essere utilizzato come vaso da piantare nel terreno senza causare alcun danno ambientale. Il materiale creato è stato utilizzato nella produzione d’imballaggi alimentari. Utilizzando il concetto dei “nidi naturali” è sorto Botià – nidi per il cibo. Questa linea mira a ridurre la perdita che si verifica durante il trasporto. Utilizzando tale agglomerato, si crea un imballaggio rigido capace di proteggere gli alimenti da impatti esterni. All’interno è applicata la fibra sciolta per evitare che gli alimenti subiscano danni all’interno della confezione. – Ybá

 

Português

Botiá é um aglomerado desenvolvido com tecnologia e matéria-prima 100% nacional. Feito à base de fibra de coco e polvilho, é biocompatível, de rápida degradação e baixo custo. Facilmente moldável, pode ser confeccionado para diversos propósitos. Tem como principais características a rigidez, a leveza, a hidrossolubilidade, o baixo impacto ambiental e a resistência mecânica. Na hora do descarte pode retornar à fábrica, pois sua hidrossolubilidade permite que a fibra seja reutilizada, ou ainda ser aproveitada como vaso para ser implantado na terra sem causar malefício algum. O material desenvolvido foi aplicado na confecção de embalagens para alimentos. Utilizando o conceito dos ninhos da natureza surgiu o Botiá – ninhos para alimentos. Esta linha visa reduzir a perda que ocorre durante o transporte. Utilizando o aglomerado cria-se uma embalagem rígida que protege de impactos externos. Por dentro aplica-se fibra solta para evitar que o alimento se machuque dentro da embalagem. – Ybá

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Informazioni su ravibellardi

English EcoDesign Master student in PoliTo - Politecnico di Torino - Turin, Italy. In a double-degree agreement between PoliTo and the University of Minas Gerais, Brazil. In Brazil, took part in projects like "Design e integração competitiva do território - Estrada Real". This project is a government initiative in order to use the Design approach in order to bring value regarding specific aspects of the State of Minas Gerais in Brazil. The territory context is the Estrada Real. Also worked in the University of Minas Gerais' Research Center of Theory, Culture and Design in projects related to the use of Design in cultural aspects of the State of Minas Gerais aiming to enhance products related to the Food Sector. Portugês Graduando no curso Master em EcoDesign pelo Politécnico de Turim, Itália (Polito). Bolsista dentro do acordo de dupla titulação entre a Universidade do Estado de Minas Gerais e o Politecnico di Torino com apoio da FAPEMIG. Atuou como bolsista do Projeto "Design e integração competitiva do território - Estrada Real", projeto do Centro Minas Design em parceria com o Polito. Ravi Bellardi também é atuante no desenvolvimento do projeto Estudo de Aspectos Culturais de Minas Gerais Visando à Valorização de Produtos Relacionados ao Setor Alimentício Através do Design com financiamento da FAPEMIG e apoio da UEMG. Ravi Bellardi desenvolve trabalhos tanto de caráter acadêmico, quanto de caráter de extensão com a orientação da Profa. Dra. Lia Krucken juntamente ao Centro de Teoria, Pesquisa & Cultura em Design da Escola de Design da Universidade do Estado de Minas Gerais.

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