Reversed Volumes by Mischer’Traxler

Milan 2010: Viennese designers Mischer’Traxler presented a collection of bowls cast from vegetables in Milan last month.

Called Reversed Volumes, the vessels are made by packing ceramic powder around vegetables where it hardens without firing, leaving a detailed imprint inside each container.

Mischer’Traxler presented the project at Foodmarketo, a collaboration between Apartamento magazine and Designmarketo for Milan 2010.

More about Mischer’Traxler on Dezeen: The Idea of a Tree (May 2009)

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See all our stories about Milan 2010 in our special category.

Here’s some more information from the designers:


‘Reversed Volumes’ are bowls that are shaped by capturing the imprint of a fruit/vegetable.

The space between a vessel and a fruit/vegetable is filled with ceramics. After the original organic material is taken away, the bowl preserved the actual imprint. The use of ceramic powder, which becomes really hard without being fired, gives the possibility that each bowl is as unique as the actual used fruit /vegetable. Therefore each cast bowl is an unique piece. The surface of each fruit/vegetable is detailed represented and let’s the user see it from a different view.

‘Reversed volumes’ was developed for FoodMarketo, a pop up shop organised by DesignMarketo, Apartamento Magazine and Marion Friedmann during Milan Design Week 2010.

Material: pigmented and hardened ceramic powder – food safe impregnated

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FOODA – Associazione per il Food Design – è un’organizzazione di progettisti, studiosi, comunicatori, aziende e istituzioni con fuoco sullo studio, la progettazione e l’innovazione degli Atti Alimentari. FOODA promuove la cultura progettuale degli Atti Alimentari assolvendola a elemento culturale, economico e ambientale di fondamentale importanza per la società contemporanea e futura, dando impulso all’innovazione di processo e di prodotto e potenziando le competenze degli operatori del settore. Obiettivo di FOODA è definire la disciplina del Food Design, il ruolo e le competenze del Food Designer; incrementare la consapevolezza, lo studio, la ricerca e l’interdisciplinarietà all’interno del paradigma degli Atti Alimentari promuovendo una corretta gestione e una progettazione sostenibile dei processi, dei prodotti e degli immaginari legati al cibo. FOODA intende perseguire i suoi obiettivi per mezzo di iniziative culturali, progetti di studio e ricerca autonomi e in cooperazione con enti e aziende, fornendo formazione e informazione professionale ai suoi soci, consulenza specializzata agli operatori del settore.

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