Food of the Future: Philips’ “Food Design Probes”

Phillips Design Probes

The Philips Design Probes investigation series is a “foresighting initiative which tracks emerging developments in five areas: politics, economics, environment, technology and culture.” They’ve explored subjects ranging from living jewelry to emotion sensors and the entire series can pretty much be summarized by exploring topics you would expect to read in a science fiction novel.

Recently, the folks at Philips decided to create a project designed around the topic of food. And as described on their website, this study involved, “tracking and interpreting issues like the shift in emphasis from curative to preventative medicine, the growth in popularity of organic produce, implications of genetic modification, land use patterns in growing what we eat, the threat of serious shortages, and rising food prices.”

What resulted was an interesting three part project. (I’m still deciding whether to be deeply disturbed by this or to be in awe. I’ll let you guys decide for yourselves.)

  1. Diagnostic Kitchen: Nutrition monitors display your body’s status after tell your body exactly what it needs at that moment in time.
  2. Food Creation: The concept of a “Food Printer” is explored in which ingredients are tossed into the machine and combine and ‘print’ them in the desired shape and consistency. (Similar to the way a stereolithographic printer can create a 3-D representation of a product)
  3. Home Farming: Explores ways in which daily dietary needs can be grown inside the home on stacked ‘mini eco-systems’.

Here’s the video!

(Via today and tomorrow)

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Informazioni su FOODA

FOODA – Associazione per il Food Design – è un’organizzazione di progettisti, studiosi, comunicatori, aziende e istituzioni con fuoco sullo studio, la progettazione e l’innovazione degli Atti Alimentari. FOODA promuove la cultura progettuale degli Atti Alimentari assolvendola a elemento culturale, economico e ambientale di fondamentale importanza per la società contemporanea e futura, dando impulso all’innovazione di processo e di prodotto e potenziando le competenze degli operatori del settore. Obiettivo di FOODA è definire la disciplina del Food Design, il ruolo e le competenze del Food Designer; incrementare la consapevolezza, lo studio, la ricerca e l’interdisciplinarietà all’interno del paradigma degli Atti Alimentari promuovendo una corretta gestione e una progettazione sostenibile dei processi, dei prodotti e degli immaginari legati al cibo. FOODA intende perseguire i suoi obiettivi per mezzo di iniziative culturali, progetti di studio e ricerca autonomi e in cooperazione con enti e aziende, fornendo formazione e informazione professionale ai suoi soci, consulenza specializzata agli operatori del settore.

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