Another Argument for Team Vegetarian: It Reduces Water Waste

You’d think veggies, being 80 percent water lots of the time, and requiring water to grow, would use up a lot of H2O, right? Wrong! Behold, yet another point for Team-Cut-Down-Your-Meat-Intake. Allow me to call your attention to our new Transparency, specifically how much water it takes to make a steak. Or a burger. Or even the small-by-comparison amount required to produce a pound of chicken: 287 gallons, which is 281 gallons more than it takes to flush the toilet. And it’s even more if you take into account this bizarre practice in China of injecting water into livestock to up its weight (and, by extension, its selling price).

So here is it, folks: Even if you sat at home flushing the toilet all day long, it would still waste less water than the rearing and butchering of one pound of rib eye. Which means the number one thing you can do to have a smaller water-wasting footprint is to consume less beef, specifically, and meat in general. To calculate your water footprint, click here.

Awesome image (from the national archives, 1932-1947) via

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Informazioni su FOODA

FOODA – Associazione per il Food Design – è un’organizzazione di progettisti, studiosi, comunicatori, aziende e istituzioni con fuoco sullo studio, la progettazione e l’innovazione degli Atti Alimentari. FOODA promuove la cultura progettuale degli Atti Alimentari assolvendola a elemento culturale, economico e ambientale di fondamentale importanza per la società contemporanea e futura, dando impulso all’innovazione di processo e di prodotto e potenziando le competenze degli operatori del settore. Obiettivo di FOODA è definire la disciplina del Food Design, il ruolo e le competenze del Food Designer; incrementare la consapevolezza, lo studio, la ricerca e l’interdisciplinarietà all’interno del paradigma degli Atti Alimentari promuovendo una corretta gestione e una progettazione sostenibile dei processi, dei prodotti e degli immaginari legati al cibo. FOODA intende perseguire i suoi obiettivi per mezzo di iniziative culturali, progetti di studio e ricerca autonomi e in cooperazione con enti e aziende, fornendo formazione e informazione professionale ai suoi soci, consulenza specializzata agli operatori del settore.

2 thoughts on “Another Argument for Team Vegetarian: It Reduces Water Waste

  1. Posso chiederti di dirmi gentilmente dove hai trovato quest’immagine? di che campagna si tratta, dove è stata fatta etc?
    grazie mille

    • Ciao,
      noi ci limitiamo a citare gli articoli che troviamo e che in un modo o nell’altro troviamo interessanti.
      Purtroppo il link all’immagine è rotto al principio quindi non riesco ad aiutarti.

      Mi dispiace,
      Elena

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